Tijdens de coaching werk ik met onderstaande methoden waarvoor ik opgeleid ben. De trajecten zijn op maat. Methodes worden ingezet in afstemming met de klant.

 

Mindfulness Based Stress Reduction

Mindfulness is het met aandacht aanwezig zijn in het moment. Mindfulness pas je toe in alles wat je doet. Deze methode wordt gebruikt tegen onder stress en spanningsklachten, angst en pieker gedachten en burn-out. Mindfulness draagt bij aan verbetering van kwaliteit van leven. Van de automatische piloot naar bewust leven in het moment. Je maakt bewuste keuzes in plaats van dat je keuzes maakt vanuit je automatische piloot. Door beoefening van mindfulness leer je de aandacht te sturen. Je richt je aandacht op dat wat jij aandacht wilt geven. Zo kun je beter omgaan met bijvoorbeeld niet helpende gedachten. De concentratie verbetert en ervaart een rustigere en ontspannendere mind.

Door mindfulness beoefening kom je ook meer in contact met je lijf. Niet langer negeer je de signalen in je lichaam, je gaat er bewust met je aandacht naar toe. Je observeert zonder oordelen wat de signalen in je lijf vertellen en wat je nodig hebt.

Wil je de 8-weekse mindfulness training volgen, lees dan meer informatie over deze training op de volgende link.

 

 

Acceptant Commitment Therapie (ACT)

ACT is een vorm van cognitieve gedragstherapie. Met deze methode worden mensen weerbaarder.  Tegenslagen en teleurstellingen horen bij het leven. Door ACT leren mensen omgaan met tegenslag en problemen en te accepteren. Ik coach mensen om bewust te leren leven en belemmeringen achter zich te laten. Middels oefeningen geef ik ze inzicht en overzicht. Nieuwe manieren om met moeilijke situaties om te gaan en die te accepteren worden aangeleerd. Mensen leren hun leven in te richten op wat voor hen belangrijk is. 

 

Systemisch Werk

Ook een werkwijze die niet weg te denken is in de coaching. Verborgen patronen en onderliggende dynamieken in systemen, leren we ontdekken en begrijpen middels systemisch werk. Dit kan o.a. een familie systeem zijn, team systeem, organisatie systeem en ook een persoonlijk systeem. Deze methode biedt heling en inzicht op een dieper niveau. Een mooie en praktische manier om dit te bereiken is het opzetten van tafelopstellingen. Met een tafelopstelling krijg je helder wat de onderliggende oorzaak is van bijvoorheeld gedragspatronen en vraagstukken waar iemand tegenaan loopt in het leven. Gedragingen, patronen en overtuigingen komen vaak voort uit ons familie systeem. Dit kan ervoor zorgen dat we in ons volwassen leven vastlopen en problemen ondervinden. De opstelling en de vragen die ik stel, laten de klant oorzaken zien van het vraagstuk als ook de beweging die gemaakt mag en kan worden die voor verandering zorgt.

 

Body Remembers Trauma Therapie (BRRT)

* Tension & Trauma Releasing Exercises

We slaan veel spanning, stress en trauma op in ons lichaam. Met deze oefening laat je diepliggende spierspanning los. Door ons natuurlijke trilmechanisme in te zetten, wordt spanning in het lichaam afgevoerd. Door het afvoeren van deze spanning, komt er ruimte voor ontspanning en herstel. Het is een heel natuurlijk mechanisme die we helaas niet vanzelfsprekend inzetten zoals dieren dat doen. We onderdrukken het als ons lichaam gaat trillen bij extreme stress situaties. Het beoefenen van Tension Trauma Releasing Exercises verbeterd de gezondheid en geeft regie in om te gaan met spanning en stress.

* Ademwerk

Met ademwerk sturen we de ademhaling bewust. Zo beinvloeden we processen in ons lichaam en geest. Ademwerk geeft ontspanning en energie. Door bewust te ademen leer je volledig en juist te ademhalen. Er ontstaat verbinding met je energie en lichaam. Over het algemeen ademen we oppervlakkig en vaker dan nodig. Rustiger en dieper uitademen brengt rust en ontspanning. Elke ademoefening heeft haar eigen doel zoals; ontspanning, openening en meer energie. Maar ademwerk kan ook ingezet worden om emotionele en energetische blokkades of vastzittende trauma's op te lossen. De adem laat de energie weer stromen.